25 januari 2022

Een lening afsluiten, hoe werkt dat?

2 min read
lening afsluiten

Voor een verbouwing, de aanschaf van een caravan of nieuwe auto is veel geld nodig. Niet iedereen kan dit geld bij elkaar sparen. In dit geval kan het afsluiten van een lening nodig zijn, zodat u uw aankoop nu al kunt doen.

Hoe werkt een lening afsluiten? Wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel wordt ingegaan op deze vragen, zodat u goed geinformeerd een keuze kunt maken.

Twee soorten leningen

Bij de keuze voor een lening zijn er twee mogelijkheden: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag tegen een vaste rente en met een vaste looptijd. Hierdoor betaalt u elke maand hetzelfde bedrag terug. Volledig voortijdig aflossen levert vaak een boete op.

Bij een doorlopend krediet betaalt u elke maand eveneens een vast bedrag aan aflossing en rente. De rente is echter variabel, waardoor het bedrag dat maandelijks afgelost wordt kan verschillen. Verder heeft een doorlopend krediet geen vaste looptijd en kan hij boetevrij afgelost worden. De rente ligt vaak lager dan bij een persoonlijke lening.

De keuze voor een aanbieder

Wanneer u het type lening hebt gekozen, kunt u een leenaanbieder kiezen. Er zijn diverse websites, waarop u verschillende leningen kunt vergelijken. Het is zeer aan te raden om hier gebruik van te maken. Een lening afsluiten is immers een grote beslissing.

Via de website van de aanbieder kunt u een aanvraag doen. Het beantwoorden van vragen over uw persoonlijke situatie, maandelijkse inkomen en de BKR toets, waarbij eventuele betalingsachterstanden opgevraagd worden, maken onderdeel uit van deze procedure. Op basis van deze gegevens bepaalt de leenaanbieder welk bedrag u kunt lenen. Er wordt een offerte opgesteld.

lening afsluiten

De aanvraagprocedure

In de offerte staan het te lenen bedrag, het maandelijkse aflossingsbedrag en de aflossingstermijn. Als u de lening wilt afsluiten, moet de offerte ondertekend teruggestuurd worden. Vaak wordt er om een kopie van het legitimatiebewijs, de loonstrook, een bankafschrift en een overzicht van andere leningen gevraagd. Wanneer deze gegevens akkoord zijn, wordt het geld op de rekening gestort en kunt u uw aankoop doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *