25 januari 2022

Een notaris tot executeur benoemen: kan dat?

1 min read
notaris tot executeur benoemen

Wanneer iemand komt te overlijden dan is dat al pijnlijk genoeg. Vervolgens moet je het overlijden regelen bij allerlei instanties en ook dat is geen pretje. Je hebt een notaris en een executeur nodig. Maar wist je dat je ook een notaris tot executeur kunt benoemen? Zo sla je twee vliegen in één klap en kun je bovendien bij die vertrouwde persoon blijven waar je waarschijnlijk al eerder mee hebt samengewerkt.

notaris tot executeur benoemen

Hoe werkt het?

Voorheen was het wettelijk niet mogelijk om je notaris ook je executeur te maken. Echter is duidelijk geworden door de jaren heen dat hier wel veel behoefte aan is bij testateurs. Daarom is de wet aangepast. Je mag nu dus wel een notaris in een testament tot executeur benoemen. Je moet dan echter wel rekening houden met een nieuwe wet. Het gaat dan om artikel 146 lid 1 van boek 4 van het burgerlijk wetboek. Zorg ook altijd dat je bij een notaris aanklopt die echt van wanten weet. 

notaris tot executeur benoemen

Wettelijke taal

Het vak van de notaris is ingewikkeld en veel mensen hebben helemaal niet de tijd en energie om dit allemaal zelf uit te zoeken. Dat is niet erg, daarom zoek je dus juist een betrouwbare notaris uit om je te helpen.