25 januari 2022

Hypotheek oversluiten

2 min read
hypotheek oversluiten

Met de historische lage rente op spaargeld, leningen en hypotheken kan het een geschikt moment zijn om na te denken over het oversluiten van de hypotheek. De looptijd van een hypotheek kan soms wel dertig jaar zijn, het kan dus een verstandig moment zijn om je hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente, maar hypotheek oversluiten hoe doe je dat?

Wat is een hypotheek oversluiten?

Wanneer je een hypotheek oversluit zeg je het huidige contract op bij de bank en ga je in zee met je een nieuwe hypotheekverstrekker. Dit proces is hetzelfde als de eerste keer dat je een hypotheek afsloot. Met een hypotheekadviseur zal je dan om de tafel gaan om een nieuwe hypotheek af te sluiten. De bank waarbij een nieuwe lening wordt afgesloten zal de restschuld aflossen bij de vorige hypotheekverstrekker. Het is belangrijk om te realiseren dat het afsluiten van een hypotheek niet gratis is. Zo moet een nieuwe akte worden opgesteld door een notaris en een aantal andere kosten.

hypotheek oversluiten

Hoe kun je berekenen hoeveel de kosten zijn van het oversluiten?

De kosten voor het oversluiten kunnen per individuele situatie verschillen. Ze hangen af van verschillende onderdelen. Niet elke kostenpost is voor elke hypotheek van toepassing, omdat hypotheekcontracten verschillen. Voorbeelden van kostenposten zijn taxatiekosten, hypotheekaktekosten, een boete rente en kosten voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Wat je zelf in de hand hebt zijn de kosten die je betaald voor het advies en bemiddeling aan de hypotheekadviseur.

De exacte kosten zijn vooral moeilijk te bepalen, wel kan de hypotheekadviseur een goede inschatting maken met wat het oversluiten van de hypotheek gaat kosten. In de meeste gevallen is de boeterente het grootste gedeelte van de kosten en gelukkig staan dit bedrag wel vast. Om die reden is er vaak van te voren wel goed te zeggen of oversluiten in jouw situatie een goede keuze is.

Voor meer informatie over oversluiten van hypotheken en de verschillende aanbieders vergelijken? Bankr heeft een overzichtelijke lijst met aanbieder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *