25 januari 2022

Wat is wellness?

2 min read

Oorspronkelijk is het woord een samenvoeging van wellbeing en fitness. Wellness is vooral het zoeken naar een balans, zowel geestelijk als lichamelijk, in een hectische maatschappij. Het heeft ermee te maken dat wij tegenwoordig te veel moeten doen. We moeten werken, we zijn druk met het huishouden en we moeten onze contacten onderhouden. Het is dan wel eens lekker om een dagje even niets te doen. Lekker slapen, opladen en je tijd rustig benutten. Daarom is een dagje wellness hier perfect voor. Geen prikkels van buitenaf en 100% ontspanning. Je kunt heerlijk sporten of in de luxe hottub zitten.

Soorten

Wellness is een kan worden toegepast op ieder aspect van het leven. Sociale wellness betekent dat iemand gezonde en zinvolle relaties op weet te bouwen en een actieve rol wil spelen in relaties met anderen. Fysieke wellness bestaat uit gezonde voeding, fitness en een goed bewustzijn van de eigen gezondheid. Emotionele wellness draait om stressmanagement, optimisme en persoonlijke groei. Spirituele wellness, is de manier waarop iemand richting en doel aan zijn leven kan geven. Intellectuele wellness gaat over jezelf ontwikkelen en out of the box denken. Als laatste is er maatschappelijke wellness en dit is de wil om deel te nemen aan de maatschappij maar ook om hierin betrokken te zijn.

Kuren

Naast wellness als inspanning, zoals fitness en yoga, is er ook wellness door ontspanning. Kuren zijn heel bekend onder het begrip wellness. Badhuizen en thermen zijn door de historie gebruikt als een gezellige plek, maar ook als een plaats voor de gezondheid. De kuuroorden hebben zich ontwikkeld tot de mogelijkheden van nu, bijvoorbeeld sport, baden en bronnen, massage, diëten en ontspanning. Naast hotels vind je ook in spa’s veel wellness terug. Denk aan de sauna, de jacuzzi of de hot tub. De hottub is bijvoorbeeld goed voor stressvermindering en pijn. Maar andere vormen, zoals de sauna en massages hebben ook soortgelijke voordelen. Het is maar net wat men liever als ontspanning wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *