25 januari 2022

WBSO aanvragen: hoe werkt dat?

2 min read

Werk je als ondernemer aan een innovatief product? Of aan nieuwe technologie of software? Dan heb je misschien wel eens gehoord van de WBSO subsidieregeling. Deze regeling kan je fiscaal voordeel opleveren en wellicht komt het ontwikkelingsproject van jouw onderneming er wel voor in aanmerking. Hier lees je wat de WBSO in grote lijnen inhoudt.

Wat is de WBSO?

De afkorting WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en is een fiscale innovatieregeling. Wat houdt dat in? Voert jouw bedrijf onderzoeksprojecten en/of ontwikkelingsprojecten uit? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor wbso. Met deze regeling kun je de kostenpost voor Research and Development verlagen. Zo kan een deel van de kosten van jouw ontwikkelingsproject met de WBSO regeling vergoed worden via jouw belastingaangifte. Op deze manier ondersteunt en stimuleert de Nederlandse overheid ondernemers om te innoveren.

Voor wie?

De WBSO innovatieregeling is er voor alle ondernemers. Dit betekent dat je WBSO kunt aanvragen als klein of als groot bedrijf, maar ook als zelfstandige. Er zijn wel diverse voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen. Belangrijk is dat jouw project inzet op de ontwikkeling van iets technisch nieuws voor je bedrijf. Het kan daarbij gaan om innovatieve producten of software, maar bijvoorbeeld ook om de ontwikkeling van een nieuw productieproces. Verder kun je eveneens voor technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO) een WBSO-aanvraag indienen.

Welke kosten komen in aanmerking voor de WBSO regeling?

De loonkosten voor je Research and Development-project komen in aanmerking voor WBSO. Daarnaast zijn er andere uitgaven waarvoor je een beroep kunt doen op de WBSO regeling. Denk hierbij aan de kosten die je maakt voor de ontwikkeling van een prototype bijvoorbeeld. Er zijn ook werkzaamheden en kosten gerelateerd aan je project die niet onder de WBSO regeling vallen. Denk onder meer aan het uitvoeren van marktonderzoek. Werkzaamheden die buiten de Europese Unie plaatsvinden zijn eveneens uitgezonderd. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een financieel specialist kan je hier eveneens meer over vertellen.

WBSO laten aanvragen

Als ondernemer kun je een WBSO-aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een aanvraag kun je alleen doen voor toekomstige werkzaamheden, waardoor je de aanvraag dus altijd vooraf moet doen. Zeker als je de aanvraag voor het eerst doet kan er veel op je af komen. Je kunt er daarom voor kiezen wbso subsidie te laten aanvragen door een specialist. Is je aanvraag eenmaal ingediend dan gaat de RVO deze beoordelen. Voldoe je aan alle eisen? Dan ontvang je een S&O-verklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *