Welke type lening moet ik kiezen?

      Geen reacties op Welke type lening moet ik kiezen?

Over het algemeen weet iedereen wel dat je geld moet sparen wanneer je iets wilt kopen. Toch kan het zo zijn dat je niet genoeg geld hebt, maar een product wel echt nodig hebt of iets echt moet betalen. Wanneer dit het geval is, kan je er dan ook voor kiezen om geld te gaan lenen. Natuurlijk moet je hier goed over nadenken, want het lenen van geld is niet gratis. Je betaalt namelijk een rente aan de geldverstrekker over het bedrag dat je leen. Wanneer je een lening gaat zoeken, dan is het dus ook belangrijk dat je wel de juiste lening kiest. In Nederland kan je de keuze maken uit twee verschillende soorten leningen, namelijk doorlopend krediet en een persoonlijk lening. Echter is het verschil voor deze mensen niet altijd even duidelijk. Hierdoor weten ze niet goed welke lening ze moeten kiezen voor de situatie waarin ze zitten. Om deze mensen op weg te helpen heb ik deze punten in dit artikel uitgewerkt.

Wat zijn de verschillen?

Om te kunnen weten welke lening het beste bij jouw situatie past, is het natuurlijk belangrijk dat je de verschillen tussen de verschillende leningen precies weet.

Een doorlopend krediet

Laten we beginnen met een doorlopend krediet. Dit is een vorm van lenen waar je met de geldverstrekker een kredietlimiet afspreekt en kan lenen tot je dit limiet hebt bereikt. Je kan zelf dus volledig bepalen wanneer je het geld opneemt en hoeveel geld je opneemt. Het voordeel is dan ook dat je alleen rente hoeft te betalen over het geldbedrag dat je op dat moment geleend hebt. Doordat je tussentijds ook geld aflost, zal de rente dan ook afnemen.

Een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is eigenlijk heel anders als een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening spreek je namelijk van tevoren al een geldbedrag af dat je in de looptijd zal aflossen. Deze looptijd bepaal je dan dus ook voordat je het geld krijgt. Je hebt dus zekerheid over het geld dat je aflost, aangezien het een vast bedrag zal zijn per maand. Door deze zekerheid is het rentepercentage ook meestal erg voordelig.

De verschillen op een rijtje

–          Rente. Over het algemeen is de rente bij een persoonlijke lening lager als bij een doorlopend krediet.

–          Vastheid rente. De rente is bij een persoonlijke lening vast, bij een doorlopend krediet is deze variabel.

–          Opnemen van geld. Bij een doorlopend krediet kan je geld opnemen wanneer je wilt, maar bij een persoonlijke lening krijg je meteen een afgesproken bedrag.

–          De looptijd. Bij een doorlopend krediet hangt de looptijd af van wanneer (en hoe vaak) je geld opneemt. Bij een persoonlijke lening bepaal je de looptijd van tevoren.

Welke lening moet je kiezen?

Nu we de verschillen goed in beeld hebben is het handig om te kijken naar welke lening het beste is voor welke situatie. Het eerste waar je naar moet kijken is het leendoel. Waarom heb je het geld nodig? Heb je het geld nodig voor iets wat een vaste prijs heeft, zoals een auto? Dan kan je natuurlijk een persoonlijke lening gebruiken. Echter kan het ook zo zijn dat je niet precies weet hoeveel geld je kwijt gaat zijn. Bijvoorbeeld bij een verbouwing zien we vaak dat de kosten van tevoren niet exact bekend zijn. Voor deze financieringen is een doorlopend krediet dat weer beter. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit voor een verbouwing, weet je namelijk niet zeker of het geldbedrag wat je leent juist is. Hierdoor is de kans aanwezig dat je de komende tijd geld te kort komt of juist te veel rente betaalt.

Naast het leendoel is het ook handig om te kijken naar de kosten. Geld lenen is natuurlijk niet gratis en daarom moet je kijken welke van de twee gevallen voor jouw situatie het goedkoopst is. Een persoonlijke lening lijkt natuurlijk aantrekkelijk, aangezien de rente hier meestal minder is, maar wanneer je meer geld leent dan je nodig hebt, betaal je dus ook rente over geld wat je eigenlijk niet hoeft te lenen.

Het afsluiten van een lening is dus niet enorm lastig. Wel is het altijd belangrijk dat je het belang van de lening goed in kaart hebt. Het kan namelijk soms handiger zijn om gewoon nog even door te sparen in plaats van een aankoop te doen. Dit zal je over het lange termijn enorm veel geld besparen doordat je geen rente hoeft te betalen. Wanneer je niet kan kiezen tussen de soorten leningen, raad ik je aan om advies te vragen aan de bank. Deze zullen je dan persoonlijk verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *