25 januari 2022

Zaken die geregeld moeten worden voor een uitvaart

2 min read

Bij het overlijden van een dierbare komt er heel veel op u af. Juist op een tijd dat uw hoofd er helemaal niet naar staat om allerlei zaken te gaan regelen. Een goed overzicht van alle te regelen zaken kan voor rust zorgen bij de nabestaanden. Weten dat alles goed en respectvol is geregeld is zeer belangrijk in deze moeilijke tijd. In dit artikel geven we u handvatten wat u allemaal moet doen wanneer één van uw dierbaren is komen te overlijden.

Aangifte van overlijden

Wanneer iemand thuis komt te overlijden is het nodig dat de huisarts wordt gebeld. Deze komt thuis langs om een verklaring van overlijden af te geven.  Wanneer iemand komt te overlijden in het ziekenhuis wordt dit door de ziekenhuisarts gedaan.  Vervolgens is het belangrijk om te weten of de overledene een uitvaartverzekering had en hoe die geregeld is. Gaat het om een naturaverzekering dan wordt u al veel werk uit handen genomen door de verzekeraar. Had de overledene geen overlijdensverzekering dan zult u zelf contact op moeten nemen met een uitvaartverzorger. Ook moet er bij de gemeente melding worden gemaakt van het overlijden. Vaak wordt dit gedaan door de uitvaartverzorger. Ook vraagt hij dan meestal direct toestemming aan de gemeente om de overledene te laten begraven of cremeren.

Gesprek over persoonlijke wensen tijdens de crematie of begrafenis

Wanneer de overledene een uitvaart verzekering had kan het zijn dat een aantal zaken al geregeld zijn. U heeft in elk geval een gesprek met de uitvaartondernemer over zaken als de kist, de bloemen, rouwkaarten, vervoer en het opbaren van de overledene. In deze tijden van corona kan het gebeuren dat bepaalde zaken niet kunnen doorgaan. Verder bespreekt u met de uitvaartondernemer of u zelf of iemand anders wil spreken tijdens de uitvaart en welke muziek u ten gehore wilt brengen. Ook is het mogelijk om een livestream te laten uitzenden via het internet nu tijdens corona veel minder mensen bij een uitvaart mogen zijn. Wanneer de overledene een naturaverzekering had zult u moeten handelen binnen het pakket van de verzekering. Heeft u toch extra wensen dan moet hiervoor worden bijbetaald.

Crematie of begrafenis

Wat kost een crematie of begrafenis in 2021. De kosten van een crematie zijn meestal lager dan wanneer iemand wordt begraven maar u zult toch altijd op een bedrag tussen de 3000 en 6000 euro moeten rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *